Energiecentra in Human Design

Energiecentra zijn knooppunten in het lichaam waar de energie samenkomt, convergeert, centreert en verdeelt. De Centra zijn met elkaar verbonden via verschillende levenskrachten (Kanalen en Poorten).

Tot 1781 werd de mens geboren met 7 Centra, tegenwoordig met 9 Centra. Wij zijn geëvolueerd tot een 9-centered wezen. Hoewel het chakrasysteem met 7 Centra nog steeds overal wordt gebruikt, is het al meer dan 200 jaar achterhaald.

Gedefinieerde Centra (ingekleurd) 

Gedefinieerde Centra wijzen op een bepaalde levenskracht die vastligt. Ze zijn als een TV-kanaal dat uitzendt welke levenskracht het Centrum definieert en ze hebben die specifieke film de hele dag lopen. Er is nooit een stroomstoring die de film doet stoppen.

Gedefinieerde Centra hebben vaak een zekere blindheid voor wat er nog meer is, omdat zij hun definitie leven die er altijd consequent is. Tot men een beter inzicht krijgt, wordt vaak aangenomen dat het voor alle anderen even betrouwbaar werkt.

Ongedefinieerde/Open centra (wit)

Ongedefinieerde/Open Centra zijn de ontvanger of de TV waar de film, de levenskracht van het gedefinieerde Centrum wordt ontvangen en afgespeeld. De manier waarop de film wordt afgespeeld in het ongedefinieerd/open Centrum is nooit 100% hetzelfde, er zit altijd wat ruis in die voortkomt uit de overdracht van de ene naar de andere. Soms heb je meer, soms heb je minder ruis en vervorming. Maar om het algemeen en universeel te houden, de film die wordt afgespeeld in een ongedefinieerd/open Centrum is niet de film die je uitzendt, het is de film die je bekijkt. Het is niet consistent, de film kan veranderen.

Het ongedefinieerd/open Centrum versterkt altijd wat uit het gedefinieerde Centrum komt. Het kan het versterken van 100% tot 150% (een grootbeeld-tv), of het kan het versterken van 100% tot 500% (een bioscoopfilm die de hele muur vult). De mate van versterking varieert. Maar het wordt altijd versterkt. Ongedefinieerde/open Centra zijn zeer gevoelig voor stimulatie van buitenaf.

Je openheid is waar je in het leven naar school gaat. Hier bekijk je de films van andere mensen en word je er wijs uit. We hebben het niet over één vaste film, maar over vele verschillende films die je in je leven tegenkomt en meemaakt. Iedereen heeft zijn eigen film waarin zijn Chart is vastgelegd (ingekleurd). Waar je Chart ongedefnieerd/open is (wit), sta je open om andermans films waar te nemen en te leren over hun verscheidenheid. Die verscheidenheid is waar het enorme potentieel voor wijsheid in de ongedefinieerde/open centra vandaan komt.

Je zou ook kunnen zeggen dat een afgebakend Centrum meer lijkt op het kijken naar een lange serie met vele seizoenen. Een ongedefinieerd/open Centrum is meer als naar een filmfestival gaan en veel verschillende films en voorproefjes bekijken.

Veel ongedefinieerde/open Centra kunnen heel verstorend werken als je je identificeert met wat je versterkt en als je het je leven laat beheersen. Maar als je je eenmaal losmaakt en gewoon observeert wat er gaande is zonder je te laten dwingen tot actie, is het een verbazingwekkend iets omdat je veel te zien krijgt. Laat deze dingen je niet wijsmaken dat ze van jou zijn. Laat ze je niet misleiden tot beslissingen die niet de jouwe zijn. Als je dat doet, raak je uit het spoor en uit de pas met het leven. Deze schaduwfrequenties kunnen gewoontes zijn die je zo lang hebt geleefd dat je ze niet eens meer opmerkt. Het is alsof je op de automatische piloot het verkeerde navigatieprogramma hebt draaien.

Ongedefinieerde/open Centra staan onder enorme druk die ontstaat door contact met andere mensen of planetaire transits. Het is verleidelijk om die druk uit te voeren, maar omdat jij het niet bent, zal het blindelings uitvoeren ervan je meestal niet helpen om op het levenspad te komen dat werkelijk van jou is. Het kan uiterst heilzaam voor je zijn om aan het eind van de dag wat tijd alleen te nemen om vreemde energie te ontladen. Ook is het uiterst nuttig om in je eigen aura te slapen om te voorkomen dat je beïnvloed wordt door de energieën van anderen in de slaaptoestand waarin je het meest kwetsbaar (en onbewust) bent, en om een volgende dag als jezelf te beginnen met zo min mogelijk energetische vervorming.

Onthoud het volgende:

Soms denken mensen dat een ongedefinieerd/open Centrum betekent dat het een “leeg” Centrum is waar iets ontbreekt. Dit is niet waar. Een ongedefinieerd/open centrum is niet gebroken en er hoeft niets gerepareerd te worden. Gedefinieerd en Ongedefinieerd/open is gewoon een dualiteit zoals yin en yang of dag en nacht. Het ene is actief en doordringend, het andere passief en ontvankelijk. De wereld heeft beide nodig.

Zowel het gedefinieerde als het ongedefinieerde/open Centrum heeft ongezonde en schadelijke aspecten (Niet-Zelf) en gezonde en verrijkende aspecten (mogelijkheden). Elk Centrum heeft ook een biologische overeenkomst. De Centra in je Chart waar je de Niet-Zelf frequenties beleeft, zijn meestal de Centra waar je het meest vatbaar bent voor gezondheidsproblemen.

De thema’s die je in je leven hebt, worden bepaald door je Chart. Maar hoe je ze uitleeft, met welk niveau van bewustzijn je jezelf en de wereld tegemoet treedt – dat is aan jou. We willen je aanmoedigen om goed naar de Niet-Zelf aspecten te kijken, maar je tegelijkertijd te richten op de mogelijkheden. Raak niet verstrikt in een slecht of schuldig gevoel als je toevallig Niet-Zelf aspecten beleeft. We hebben allemaal Niet-Zelf aspecten in ons die soms de overhand krijgen. Je hebt het potentieel voor beide: lage frequentie en hoge frequentie. Door steeds weer diep na te denken over de hoge frequentie kun je die langzaam herprogrammeren, beetje bij beetje.

Er is een reden waarom iedereen in het leven is zoals hij is – oorzaak en gevolg, geen schuld, geen schaamte. We doen allemaal ons best. Iedereen heeft in zijn Design zoveel schoonheid en potentieel om tot bloei te komen en jij dus ook! Kennis gecombineerd met zelfobservatie is de sleutel tot bewustwording. Observeer jezelf en probeer niet te oordelen. Probeer je misschien niet op alles tegelijk te concentreren, dat kan overweldigend en ontmoedigend zijn en het gevaar bestaat dat je vast komt te zitten in een verslavende en ontmoedigende lus van wanhopig proberen beter te zijn, of helemaal geen stappen meer te zetten. Het belangrijkste is dat je je nooit onder druk laat zetten en laat ontmoedigen, maar dat je in jezelf gelooft en langzaam maar zeker doorgaat. Het is geen gemakkelijke taak, maar hoe langzaam het ook gaat, het is de standvastigheid die een rivierbedding maakt uit de rotsen, zodat de rivier kan groeien tot zijn volle stroom en zijn volle kracht. Heb geduld met jezelf.

Het zal tijd kosten om grote Niet-Zelf aspecten te overwinnen en je hele frequentie te zien verschuiven. Maar als je bereid bent om je proces zorgvuldig te observeren, zul je veel van de schadelijke aspecten overwinnen. Alleen door je Niet-Zelf aspecten onder ogen te zien, kun je ze overstijgen. In dit proces moedigen wij je aan om steeds weer naar de positieve aspecten te kijken, je te richten op je potentieel en dat te laten bezinken. Je kunt de helderste aspecten van je Human Design leven, ze zitten diep in je ingebakken. Als je je gevangen voelt op een schaduwrijke plek waar je niet wilt zijn, kan het jou helpen om je voor te stellen dat je je potentieel al leeft en hoe het voelt als je je volledige potentieel leeft – hoe mooi dat is en hoe mooi je bent! Als je verbeelding niet verwart met de huidige realiteit en een droom gebruikt om duidelijke fouten te ontkennen of te verdoezelen, maar als je in plaats daarvan probeert je verbeelding te gebruiken als een instrument om jezelf te herprogrammeren, kan het jou motiveren en veranderen. Je de beloning voorstellen en waarnemen (hoe goed het voelt om goed uitgelijnd te zijn en je potentieel te leven) kan jou de motivatie geven om door te gaan en je beste en hoogste potentieel bloot te leggen.

Als je de Niet-Zelf beschrijving van je Centra blijft lezen, schaam je dan niet als je jezelf daarin terugvindt. We hebben allemaal onze schaduwaspecten, het maakt ons menselijk. We zijn samen in dit leven om ze te overwinnen, te groeien en wijsheid te verwerven. We willen je aanmoedigen de Niet-Zelf beschrijvingen liefdevol te bekijken, ze maken deel uit van je eigen reis en ze maken deel uit van de reis van vele, vele andere mensen daarbuiten.