8.08 – Profiel 1/3

1/3: ONDERZOEKER/MARTELAAR (Leraar/Priester)

  • Beide lijnen liggen in het onderste trigram, dus dit Profiel gaat heel erg over zelfgroei en leren, niet zozeer over dingen in de wereld zetten.
  • Het is belangrijk om tijd en ruimte te hebben om te experimenteren en dingen te onderzoeken.
  • Het is vaak nuttig om een gids/mentor te vinden die je kan helpen om je experimenten en onderzoek samen te vatten op een manier die je in de wereld kunt zetten, maar zet deze mensen niet op een voetstuk, jij bent de expert, je hebt alleen hulp nodig bij het organiseren van je kennis.
  • Zorg ervoor dat je jezelf en je kennis waardeert, zodat je je gekwalificeerd voelt om je wijsheid te delen. Je weet heel veel door je 2 onderste trigram lijnen, niet iedereen heeft dezelfde diepte van kennis als jij.
  • Spirituele nieuwsgierigheid is vaak een gemeenschappelijk kenmerk van dit Profiel.
  • Je bent erg goed in het herkennen van de waarheid, maar begrijpt ook dat de ‘waarheid’ subjectief is en steeds verandert. Houd niet vast aan één absolute waarheid over wat dan ook.

Voor jouw 1/3 profiel is stabiliteit de belangrijkste voorwaarde voor een comfortabel leven. Waar je ook bent, wat je ook doet, je zult je er niet volledig aan kunnen overgeven als je er niet zeker van bent dat je niet van de ene op de andere dag alles zult verliezen. Dit geldt zowel voor de levenssituatie als voor de mensen om je heen. Je behoort niet tot de categorie van mensen die rondlopen met hun ziel wijd open, altijd klaar om zich open te stellen voor een vreemde. Daarom heb je weinig vrienden laat staan geliefden. Immers, als je er niet zeker van bent dat je vriend(in) je niet in de problemen zal brengen, dan kan er geen sprake van zijn om naar een nieuwe relatie te gaan.

Je hebt ook enige nieuwsgierigheid voor het leven. Je bent graag bereid om zelf iets nieuws te proberen, zonder angst voor fouten. En vaker wel dan niet zul je met fouten beginnen. Maar hoe meer tijd je besteedt aan een nieuwe activiteit voor jezelf, hoe beter je erin kunt “doordringen”. Hetzelfde geldt voor mensen. Je sluit je niet af van de wereld, verstopt je in je gezellige comfortzone en beperkt je vriendenkring. Je bent bereid om nieuwe vrienden te maken, maar verkiest de relatie op sterkte te “testen” alvorens de afstand te verkleinen. En als een persoon niet aan jouw verwachtingen voldoet, dan is het voor jou gemakkelijker om helemaal geen contact met hem te hebben dan om oppervlakkige communicatie te onderhouden.

Lijnen in Profiel 1/3

Zoals je weet bestaat het Profiel uit twee Lijnen – bewuste en onbewuste. In jouw geval is dit een bewuste manifestatie van de aard van Lijn 1 van de Onderzoeker en een onbewuste manifestatie van de aard van Lijn 3 van de Martelaar. Laten we wat dieper ingaan op deze Lijnen en hoe ze in je karakter tot uiting komen.

Lijn 1 Onderzoeker

Deze wordt bewust uitgedrukt en staat dus in direct verband met de activiteit van je verstand. Daarom is de gewoonte om dingen tot op de bodem uit te zoeken jouw zeer bewuste eigenschap, die je waarschijnlijk bij jezelf wel hebt opgemerkt. Het ligt niet in jouw aard om uit de eerste hand te geloven zonder grondig onderzoek.

Je gelooft de geruchten niet en geeft er de voorkeur aan om alles zelf te begrijpen. Die kieskeurigheid is een gevolg van jouw verhoogde instinct voor zelfbehoud. Lijn 1 wordt gestuurd door angst, het is zijn drijvende kracht. Onthoud dit, want het is het belangrijkste in de aard van de Onderzoeker.

Waar onzekerheid is, kan altijd gevaar aanwezig zijn. Ongeveer volgens deze wet werkt de Kluizenaarslijn. Hierdoor kun je niets vertrouwen totdat je het zelf ervaart. Het gaat letterlijk over elk aspect van het leven. Vrienden, werk, relaties, iets kopen, persoonlijke voorkeuren.

Je behoort tot de categorie van mensen die altijd in dezelfde winkel aankopen doen, omdat het al gecontroleerd is en je het kunt vertrouwen. En als je ergens bedorven goederen hebt gekocht, dan zul je daar in je leven niet meer naar terugkeren. Hetzelfde geldt voor mensen. Voordat je jezelf open stelt, moet je de “kandidaat” goed kennen. Anders kun je hem gewoon niet vertrouwen. Zelfs als je het probeert, zul je in het gezelschap van een vreemde altijd een gevoel van binnen hebben dat verwant is aan dierlijke alertheid. Je rent niet weg, maar ontspant je ook niet, omdat je in een staat van alertheid bent.

Je bent bijzonder kieskeurig in zaken van je privé-leven. En hier moet je het verschil begrijpen tussen een gerichte zoektocht naar oppervlakkige communicatie en langdurige relaties. In het eerste geval kun je de waakzaamheid enigszins afzwakken, omdat je je ware Zelf niet zomaar bloot gaat geven. Maar als je serieus bent, dan heb je een zeer lange en grondige studie van een potentiële partner nodig voordat je overgaat tot serieuze stappen. Dat is de Lijn van de Onderzoeker – hij brengt de kwaliteit van “nauwgezetheid” in alles, probeert zoveel mogelijk kennis te vergaren om ergens zeker van te zijn.

Lijn 3 Martelaar

Aan de andere kant is de onbewuste lijn 3 van de Martelaar in jou aanwezig en dit schept een zeer interessant beeld. Door de aanwezigheid van lijn 3 in het Profiel zul je, misschien zonder het te beseffen, voortdurend op zoek zijn naar nieuwe sensaties. Of het nu gaat om werk, wonen, relaties of vriendschap – op elk gebied zul je worden aangetrokken tot iets onbekends. Voel je deze tegenstelling in de aard van lijn 1 en lijn 3? In werkelijkheid is alles gemakkelijker dan het lijkt.

De aard van de Martelaar is zo dat deze lijn bepalend is voor het verlangen van zijn eigenaar naar een nieuwe ervaring. Maar dat betekent niet dat je wat er gebeurt zomaar voor lief neemt. Nee, want elke, zelfs de meest onbeduidende “nieuwigheid” in je leven zal altijd onderworpen zijn aan het compromisloze “oordeel” van lijn 1 van de Onderzoeker. Als de nieuwe ervaring niet aan de “veiligheidseisen” voldoet, kun je die gemakkelijk opgeven en je in een nieuwe zoektocht storten.

Het komt erop neer dat als je alleen lijn 1 zou hebben, je je hele leven in je comfortzone zou hebben geleefd, niet in staat om die te verlaten. Maar het is juist de onbewuste aantrekkingskracht van lijn 3 van Martelaar op een nieuwe ervaring die je door het leven jaagt, die je dwingt om nieuwe kennis op te doen, te experimenteren, je horizon te verbreden en gewoon niet te blijven zitten. Gecombineerd vormen deze lijnen een krachtige bundel – geconfronteerd met iets onbekends voor jezelf, zul je dit bestuderen tot je overtuigd bent van de veiligheid/het gevaar ervan. En als de resultaten van het “onderzoek” niets opleveren, wees dan bereid het af te wijzen. Sta niet stil bij wat je hebt meegemaakt, ga moedig verder en je zult zien dat het lot nog veel meer interessante dingen voor je heeft klaarliggen.

Niet-Zelf Profiel 1/3

Waar het heden is, is ruimte voor het Niet-Zelf. Hetzelfde geldt voor het Profiel. Het is belangrijk om op te merken dat het Niet-Zelf zich altijd manifesteert via de bewuste lijn. Je onderbewustzijn begrijpt zelf wel wat goed voor hem is en wat niet. Je valt vanzelf in situaties waar de onbewuste lijn van het Profiel je naartoe leidt, met name de lijn van de Martelaar. En hoe je ook wilt, je kunt het op geen enkele manier beïnvloeden.

De bewuste lijn van de Onderzoeker, kwetsbaar voor conditionering, is een andere zaak. Dus, als je op je weg beïnvloed bent door het Niet-Zelf, dan begint al je voorzichtigheid die inherent is aan lijn 1 onderdrukt te worden door het verstand. Je bent niet langer een Onderzoeker, maar een tester. En ter vervanging van je gebruikelijke gedrag, waarbij je liever “zeven keer meet, één keer snijdt”, kun je je gewoon in het wilde weg in onbegrijpelijke avonturen storten die tot negatieve gevolgen leiden.

Bijvoorbeeld op het gebied van communicatie. Het komt voor dat je in een gemeenschappelijk gezelschap van vrienden nieuwe mensen ontmoet. Voor een correcte Onderzoeker-Martelaar zou alles volgens het gebruikelijke patroon verlopen – hij zou een avond doorbrengen met zijn nieuwe kennissen en de volgende dag zou hij het vergeten zijn. Hij zou mensen waarmee hij de hele dag vertrouwd was geweest, niet naïef tot zijn vrienden rekenen en de afstand zou hetzelfde zijn gebleven. Maar het is een heel andere zaak wanneer het Niet-Zelf zijn eigen veranderingen aanbrengt. Dan zou je, geïnspireerd door de indrukken van een mooie avond, nieuwe vrienden als je vrienden kunnen gaan beschouwen, waardoor nieuwe ontmoetingen en een verdere communicatie worden afgedwongen.

En ok als het fatsoenlijke mensen zijn. Dan zullen ze waarschijnlijk gewoon de grens tussen jullie aangeven, zodat je niet te dichtbij komt. Maar er zijn ook mensen die het vertrouwen van de naïeve Onderzoeker-Martelaar, die gelooft, maar de “vriendschap” niet op sterkte test, gemakkelijk kunnen inpalmen. De gevolgen kunnen heel verschillend zijn, maar het resultaat is altijd hetzelfde – een teleurstelling in hun goedgelovigheid en een gevoel van schaamte voor de ongepaste versnelling van de kennismaking.

Onder invloed van het Niet-Zelf kan de Onderzoeker-Martelaar angstig worden, waardoor hij zijn drijvende kracht verliest. Als je je niet laat beperken door angst, grijp je naar de eerste kans die je krijgt, zonder na te denken over de gevolgen. Soms kan zo’n aanpak leiden tot een avontuur dat het zelfvertrouwen alleen maar versterkt. Maar vroeg of laat zal het gebrek aan zorgvuldigheid je parten spelen en kom je in de problemen.

Types in Profiel 1/3

Afhankelijk van het Type waartoe je behoort, kan de aard van het Profiel zich op iets andere manieren manifesteren. Laten we kort bekijken welke onderscheidende kenmerken elk van de Types zal hebben als het Profiel 1/3 Onderzoeker-Martelaar is gedefinieerd in zijn Human Design.

Generator Profiel 1/3

De aard van de Generator harmonieert zeer goed met Profiel 1/3. Bij goed gebruik stelt de Generator-strategie jou in staat om de impulsiviteit van de onbewuste lijn 3 Martelaar te compenseren. Je kunt vaak worden aangetrokken om iets nieuws in het leven uit te proberen dat je nog niet eerder bent tegengekomen. En de meeste van deze dingen/mensen/gebeurtenissen zullen a priori onjuist zijn voor jou.

Maar de essentie van lijn 1 Onderzoeker is juist om iets uit eigen beweging te ervaren, te bestuderen alvorens een oordeel te vellen. Daardoor zul je in je leven veel tijd besteden aan “praktijkproeven”, die je uiteindelijk het falen van een nieuw idee zullen laten zien.

Daar is de Strategie voor. Door te luisteren naar je Sacrale reactie kan een 1/3 Generator een hoop tijd besparen door onmiddellijk uit te zoeken wat voor hem verkeerd is. Laat me je eraan herinneren dat Type Strategie een veel krachtiger instrument is voor zelfkennis dan Profiel mechanica. En als je op je Strategie leert vertrouwen, hoef je niet eens te leren wat voor jou verkeerd is. Met de hulp van de Sacrale reactie, zul je in staat zijn om “af te zien” van je avontuur in het stadium van dating, om verder te zoeken naar een meer geschikte kandidaat.

Manifesting Generator Profiel 1/3

Een soortgelijke situatie doet zich voor bij de Manifesting Generator, die een soortgelijke Strategie heeft als de Generator. Vertrouwend op de “mening” van de Sacrale reactie, kan een Manifesting Generator vanaf het allereerste begin het overbodige verwijderen om zich te concentreren op het vinden van meer geschikte dingen/daden/mensen voor zichzelf. Het enige verschil tussen de Generator en de Manifesting Generator is dat deze laatste niet al zijn krachten op één ding hoeft te concentreren. Door het duale karakter van zijn Type heeft de Manifesting Generator het vermogen om in meerdere dingen tegelijk het beste te geven, waardoor hij meerdere malen meer kan doen dan een gewone Generator.

Het belangrijkste is dat hij zich niet laat meeslepen en niet vergeet om de Sacrale reactie te gebruiken. De Manifesting Generator is een te haastig type en heeft in de stroom van het leven de neiging afgeleid te worden van het belangrijke. Als je een Manifesting Generator bent, loop je dus het risico om je te veel te laten meeslepen door je snelle levensritme en je Strategie te vergeten. In dit verband is het waarschijnlijk dat je onder invloed van je impulsiviteit een stel verkeerde verplichtingen voor jezelf krijgt, waarvan de gevolgen dan moeten worden opgelost.

Projector Profiel 1/3

De Projector, een niet-energetisch Type, wordt voortdurend geconfronteerd met het feit dat hij niet kan concurreren met actievere Generators en Manifesting Generators of doelgerichte Manifestors. Door de aanwezigheid van de lijn 3 Martelaar in het Profiel zul je in de verleiding komen om onbekende dingen uit te proberen, waarbij je telkens weer wordt verslagen. Dat is de aard van deze lijn, die in principe vrij dicht bij de Projector Type mechanica ligt.

Projectors zijn niet bedoeld om in alles tegelijk te slagen – in de regel hebben ze maar één ding waarin ze echt goed zijn. En het is jouw taak om juist dat ding te vinden, er diep in te gaan en dan kun je echt succes boeken in het leven. Precies voor dit doel dient de ontcijfering van de Human Design Chart van deze persoon.

Je hoeft niet te wanhopen en je te concentreren op mislukkingen. Als je na de eerste nederlaag je interesse in iets verliest en meteen op een ander overstapt, dan was dit onderwerp helemaal niets voor jou. Sommige Projectors hebben het geluk om heel vroeg hun roeping te vinden, terwijl anderen er hun hele leven mee bezig zijn. Maar vroeg of laat vind je zeker iets waarin je ondanks alles wilt slagen. Dit is “iets” waarin de ware aard van jouw lijn 1 Onderzoeker zich zal manifesteren. Je zult blijven “onderzoeken” totdat je een echte expert op je gebied wordt.

Maar, zelfs als expert in wat dan ook, haast je niet om je kennis aan andere mensen “op te dringen”. Zelfs die Projectors die het geluk hebben om hun roeping te vinden, kunnen soms niets bereiken in hun leven. De reden hiervoor is banaal – het negeren van je eigen Strategie. Als je andere mensen letterlijk “dwingt” om hun vaardigheden te evalueren, stuiten zulke Projectors steevast op weerstand.

Ze worden afgewezen, ze worden vermeden, men wil ze niet toelaten. Iets van je gading vinden is slechts de helft van de strijd. Het is daarna veel belangrijker om geduld te leren en te wachten op het moment dat er vraag is naar jouw vaardigheden. En dan zul je het programma van je Type echt kunnen uitvoeren en een mentor worden voor anderen.

Manifestor Profiel 1/3

De Manifestor kan zich, in tegenstelling tot andere Types, veroorloven om het initiatief te nemen. Sterker nog, hij moet initiatief nemen, anders blijft zijn potentieel onbenut. Gezien de kenmerken van het 1/3 Onderzoeker-Martelaar Profiel, zou je als Manifestor jezelf moeten beproeven in alles waarvoor op zijn minst de geringste belangstelling bestaat. Beperk je niet door te denken dat het “moeilijk”, “onmogelijk” of “niet voor jou” is. Zolang er een verlangen is, zal praktisch elke onderneming voor jou mogelijk zijn. Beperkingen aan jezelf worden alleen door jezelf opgelegd – onthoud dit.

Een andere zaak is dat het besluitvaardige karakter van de Manifestor vaak weerstand oproept bij andere mensen. Zelfs als je vol vertrouwen bent in de wens om iets nieuws te proberen, waarschuw dan, voordat je begint, de mensen in je omgeving omtrent je beslissing. De aard van de Manifestor ligt heel dicht bij de manifestatie van lijn 3 Martelaar – ze zetten je tot iets aan en je kunt beginnen te handelen zonder aan iets anders te denken.

Maar de mensen om je heen zullen misschien je bedoelingen niet begrijpen en daarom proberen ze je tegen te houden of uitleg te eisen, wat de emotie van het Niet-Zelf van de Manifestor – Boosheid – zal oproepen. Dus, als je de Strategie volgt en van tevoren waarschuwt, zul je in staat zijn zonder al te veel weerstand te doen wat je hartje begeert, zonder angst voor controle van andere mensen.

Reflector Profiel 1/3

De Reflector is water en de mensen om hem heen zijn vaten. De Reflector neemt de vorm aan van de persoon met wie hij in contact komt en neemt diens gewoontes, karaktertrekken en gebruiken over. Daarom zal de manifestatie van de aard van de Onderzoeker-Martelaar in dit Type voor het grootste deel verbonden zijn met mensen. In het leven moet je zoveel mogelijk contacten met vreemden voor je opbouwen, zodat de natuur zich kan manifesteren in lijn 3 van de Martelaar. Als je je niet verzet tegen je natuur, zal je leven zich vormen – op natuurlijke wijze, zonder je directe deelname.

Veel belangrijker is hoe je bewuste kant, je verstand, waarin lijn 1 van de Onderzoeker verschijnt, op dit proces zal reageren. Het komt erop neer dat je je bij een nieuwe kennismaking niet moet beperken tot oppervlakkige communicatie. Het zou veel gunstiger voor je zijn om deze persoon zo goed mogelijk te leren kennen, om hem op het diepste niveau te “onderzoeken”. Reflectors onderscheiden zich door hun vermogen om anderen te “lezen” en als zij dat willen, kunnen zij een ander nog beter begrijpen dan deze persoon zichzelf begrijpt. En dan zul je ofwel een trouwe vriend vinden waar je alles van weet, ofwel, als zijn innerlijke wereld “niet bij je past” – gewoon weggaan, op zoek naar een nieuwe “kandidaat”.

Het bestuderen van een ander duurt in de regel ongeveer een maand. Om precies te zijn – 29 kalenderdagen. Dit getal heeft te maken met de Strategie van het Reflector Type – wachten tot de volledige maancyclus voorbij is. Gedurende deze tijd kan de mening van de Reflector herhaaldelijk veranderen. En als je na 29 dagen merkt dat een nieuwe kennis je vriend kan worden of iemand die dichterbij staat, dan is het hoogstwaarschijnlijk ook echt zo.

Profiel 1/3 in een relatie

Als je de aard van je Profiel kent, zal het niet moeilijk zijn om je unieke eigenschappen correct te gebruiken om de meest succesvolle relatie op te bouwen. Allereerst moet je beslissen of je op dit moment iets echts wilt, of alleen de “behoefte” hebt aan communicatie met het andere geslacht. Er is niets beschamends aan – ieder mens heeft van tijd tot tijd een ontlading nodig. Maar als je niet eerlijk bent tegenover jezelf, zal dat leiden tot valse verwachtingen en uiteindelijk tot teleurstelling.

Als je alleen maar behoefte hebt aan een korte affaire, dan heeft het geen zin om “strategieën” te ontwikkelen en overbodige dingen te fantaseren. Vink gewoon het vakje voor jezelf aan en probeer niet opnieuw toenadering te zoeken tot je potentiële partner. Je hebt het immers niet nodig. Wees je duidelijk bewust van je doel, laat je niet verleiden tot onnodige onthullingen en verwacht niets bijzonders van de ander. Het zal gemakkelijker zijn – zowel voor jou als voor hem. Niemands hoop zal worden vernietigd en jullie kunnen met een licht gemoed van elkaar genieten, zonder elkaar te kwetsen en zonder zelf gekwetst te worden.

De situatie is anders als je niet alleen oppervlakkig contact wilt, maar een serieuze relatie. Dan moet je zeker rekening houden met de aard van je Profiel om een geschikte partner te vinden. Maar denk eraan – het proces kan lang en pijnlijk zijn. Lijn 3 Martelaar in je Profiel zal de constante zoektocht naar de “juiste” persoon aanmoedigen en lijn 1 van Onderzoeker zal iedereen die niet door de “selectie” komt, elimineren.

Natuurlijk weten wij niets over jouw selectiecriteria, maar jijzelf zult altijd in staat zijn om te beseffen welke persoon bij je past en welke niet. Aarzel daarom niet om een fout te maken en blijf zoeken tot je de juiste persoon hebt gevonden. Als je haast hebt en je Strategie en Autoriteit vergeet en je begint iemand serieus te nemen waar je niet zeker van bent, dan zal zo’n keuze uitdraaien op een mislukking, waardoor je spijt krijgt van je haast.