6.01 – Introductie

Wat we behandelen in dit hoofdstuk

In les 7 gaan we het hebben over Kanalen, de energetische ruggengraat. Ze geven structuur en stroming aan je energie. Elk Kanaal brengt zijn eigen specifieke soort energie naar de Bodygraph.

Maar “onder” die specifieke energieën zijn energetische thema’s die bepaalde soorten Kanalen groeperen in categorieën.

Deze “categorieën” beïnvloeden de specifieke energie die wordt uitgedrukt binnen een bepaald Kanaal en hoe die energie door de Bodygraph stroomt. De eerste hoofdcategorie is circuits. In deze les zullen we het hebben over de:

 • Circuits
 • Sub-Circuits
 • Integratiekanalen

Zaken die een Poort of Kanaal beïnvloeden

 • Planetaire activaties
 • Bewuste (persoonlijkheid) vs. onbewuste ( design) activatie
 • Hexagramlijnen (decimaal punt na elke Poort)
 • Of een Poort afkomstig is van een gedefinieerd of ongedefinieerd Centrum. Dit geldt alleen voor Poorten, want een gedefinieerd Kanaal betekent dat beide energiecentra aan de uiteinden van het Kanaal gedefinieerd zijn.
 • Of je een hangende Poort of een volledig ingevuld Kanaal hebt
 • Circuit
 • Sub-Circuit
 • In welk kwartier een Poort/Kanaal zich bevindt op de Rave Mandala. Kwartieren zijn iets dat meer relevant is voor Incarnatie Kruis, dus dat behandelen we niet in dit hoofdstuk, maar weet wel dat dit een gebied is waar je je Human Design kennis nog verder kunt uitbreiden.
 • Meer doorgewinterde en gevorderde analisten hebben de neiging om veel van deze zaken naadloos in elkaar te verweven zonder hun cliënten te overweldigen tijdens een reading.
 • Doorgaans is dit niet iets waar de meeste mensen zich in verdiepen tijdens een reading op niveau 1, maar je kunt het absoluut gebruiken tijdens een reading op niveau 2, maar dat hoeft niet.
 • Je kunt VEEL readings doen voor één persoon, alleen al op basis van energie Type, Autoriteit, gedefinieerde/ongedefinieerde energie Centra, specifieke Poorten in hun charts, specifieke Kanalen in hun charts, deconditionering in het algemeen, enz.
 • Het inbrengen van Circuits en zaken als Incarnatiekruisen, planetaire activeringen, Poortlijnen (Hexagramlijnen), enz. brengt nog meer diepte in je readings, maar het is beslist geavanceerder.

Wat zijn circuits?

Als je de Circuits begrijpt die in een chart worden gedefinieerd, zul je gemakkelijk een “big picture” perspectief hebben op waar jouw energie (of die van iemand anders) over gaat.

Als de Kanalen als de botten in je lichaam zijn, dan zijn de Circuits als de zenuwen. Het is de levenskrachtenergie die de energie in de chart beweegt en een “primitieve missie” heeft om met de wereld te communiceren.

Deze “primitieve missies” zijn de waarden, principes, emotionele behoeftes en kernovertuigingen die ons gedrag sturen.

Ze geven vorm aan de soorten relaties waar we de voorkeur aan geven, de soorten conflicten die we in relaties kunnen tegenkomen en de manier waarop we onze levenskrachtenergie op een bepaalde dag gebruiken.

Bijvoorbeeld, iemand met veel tribale Circuits maar geen individuele Circuits zal waarschijnlijk waarde hechten aan familie en gemeenschap boven individuele bekrachtiging.

Op dagelijkse basis zal deze persoon waarschijnlijk dingen doen die de groei van de stam ondersteunen (bv. zorgen voor kinderen, middelen verdelen, paren, enz.).

En ze zullen eerder in conflict raken met iemand die veel individuele Circuits heeft maar geen tribale Circuits, omdat hun waarden heel verschillend zullen zijn.

De rol van Circuits in conditionering

Dit is natuurlijk geen vaste regel, want het is altijd mogelijk om een mix van Circuits in iemands chart te hebben.

Maar nog meer dan dat, omdat onze Circuits onze behoeftes, waarden, principes en overtuigingen vormen, worden ze vanuit onze omgeving aan ons “doorgegeven” en vormen ze een belangrijke bron van conditionering.

Dus als je bent opgevoed door mensen met tribale Circuits en je hebt zelf alleen individuele Circuits, dan is je misschien geleerd om eerst in familie te geloven en dat je liefde en verbondenheid verdient door jezelf op te offeren.

Dit soort geconditioneerde waarden en overtuigingen creëren zowel innerlijke als uiterlijke conflicten.

Daarom is het belangrijk om je Circuit te begrijpen; het zal je helpen om te zien wat je waarschijnlijk op een heel fundamenteel niveau nodig hebt en belangrijk vindt. Als zodanig zal het je helpen om te zien waar belangrijke mogelijkheden voor deconditionering en heling liggen.

De 3 circuitgroepen

Individuele circuitgroep
– Kennis circuit
– Centrering circuit

Collectieve circuitgroep
– Aanvoelend circuit
– Begrijpend circuit

Tribale/Gemeenschap circuit groep
– Ego circuit
– Verdedigend circuit

Elke circuitgroep heeft een overkoepelend thema, daar gaan we zo op in.
Uiteindelijk vertelt elk van deze circuitgroepen ons hoe de talenten van een specifiek Kanaal binnen die circuitgroep moeten worden gedeeld in relatie tot anderen.
Zij vertellen ons welke rol jij hier in de wereld moet spelen en hoe jij anderen moet beïnvloeden.

De 6 sub-Circuits

Er zijn 6 sub-Circuits in de Human Design chart:

 • Kennis circuit
 • Centrering circuit
 • Aanvoelend circuit
 • Begrijpend circuit
 • Ego circuit
 • Verdedigend circuit

Er is ook een groep Kanalen die de integratiekanalen worden genoemd. Technisch gezien geen Circuit.
We duiken straks in elk van deze 6 sub-Circuits en de integratiekanalen.
Elk van deze Circuits geeft ons een groter beeld van hoe de talenten van een specifiek Kanaal binnen dat Circuit moeten worden benut.